Simbolika zimskih plodova i torta od oraha

5m.jpg

Zimska trpeza uvek se čini oskudnijom. Plodovi zime češće su suvi, oštri, dolaze sa ljuskom ili su deo zaliha koje čuvamo u ostavi. Priroda nam poručuje da je ovo doba godine kada moramo biti svesniji  vrednosti namirnica, biti mudri, strpljivi i umereni kada su u pitanju prirodni potencijali zime.

Još od davnina, orasi, pasulj i med nalazli su se na porodičnim okupima i zajedničkim večerama naših predaka. Ovo su bili trenuci kada se svečani i ritualni doček zimskog solsticija, kasnije i Božića, preodčavao kao nešto istinski bitno za celu zajednicu. Ta bitnost poprimala je svoj simbolički odraz u hrani i njenom posluživanju. Svaka namirnica imala je svoju ulogu u zajedničkom obedu.

4m.jpg

Ovo je i doba godine koje nosi radost skromnosti.  Zlatna boja slame podseća nas na neophodnost ravnoteže u prirodi – biti svestan onoga što je suvo i spremno za transformaciju, odati počast procesu starenja i utihnuća, ali biti otvoren za doček novog.

Priroda nam smenom godišnjih doba sasvim jednostavno prikazuje naše sopstvene unutrašnje faze.

Med je ono što čuvamo kao esenciju koja preostaje. On je slatki ukus našeg truda. Orasi su se, kako se smatra, koristili i kao upijači loših energija (demona, utvara), te su štitili ukućane preuzimajući na sebe sve što nije korisno.

2insta

japanska jabuka

Na fotografijama je torta sa orasima i bademima prema receptu Narodnog kuvara iz 1960. godine:

Umutiti 9 jaja s 9 kašika šećera, te u tu umućenu smesu dodati 4 kašike samlevenih oraha, 4 kašike brašna i 4 kašike kakaoa. Gotovou masu peći u kalupu namazanim maslacem ili brašnom.

Nadev za ovu tortu pripremiti na sledeći način: staviti u šerpu 250 gr šećera, sipati vode i kuvati ga kao za slatko. Skinuti sa ringle i zatim ohladiti. U ohlađeni šećer staviti 400 gr samlevenih badema, 250 gr umućenog maslaca i jedan vanil prašak. Tako pripremljenim nadevom napuniti tortu, namazati spolja istim ovim kremom i posuti po njemu orahe kao dekoraciju.

2fbm.jpg

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s