1m.jpg

Sa krajem godine stigle su i mimoze. To sam jutros saznala kada sam shvatila da je na pijaci svaka tezga sa cvećem odjednom počela da se žuti. Kako volim da istražujem, zanimalo me je odakle mimoza potiče i, naravno, kakvu simboliku nosi. Iznenadila sam se kada sam otkrila da se mimoze mogu pronaći u zemljama poput Burme, Tajlanda i Laosa gde se od mimozinih cvetova prave i med, i omlet… i supa. Dekoracija je na poslednjem mestu. U evropskim zemljama, mimoza se neizostavno vezuje za Medjunarodni dan žena i ne priča se ni o kakvoj supi. Mimozino pravo ime je Acacia i broji preko 1000 vrsta od kojih nisu sve čak ni žute.

U drevnim Dionizijskim misterijama, ova biljka imala je specifično mesto u obredu i bila je smatrana simbolom nevinosti i besmrtnosti duša.
Pojedini istoričari smatraju da je biblijski Gorući grm, kao i Drvo života, zapravo mimoza.
Na Tibetu se kombinuje sa drugim travama i pretvara u mirisne štapiće korišćene u specifične ritualne svrhe.

5m

U mojoj natalnoj karti je Mesec u znaku Vage, te sam imala neodoljivu potrebu da kupim i žute jabuke (da se slažu sa mimozom). Boljka svih Vaga jeste želja za skladom i harmonijom po svaku cenu. Pomislila sam da današnji doručak treba da bude dosledan mojoj Vagi. Ispod fotografije je recept iz bakinog Narodnog kuvara koji mi je omogućio da napravim malu poslasticu (nećete se najesti od nje), ali može da posluži kao obrok nakon doručka. Važno je da su se žute jabuke i žute mimoze našle na istom stolu.

11m.jpg

7m.jpg

Krem od jabuka u čašama prema Velikom narodnom kuvaru

Oljuštiti jabuke (1/2 kg), staviti ih u šerpu i dodati 40 grama maslaca, šećera po želji, komad limunove kore i malo cimeta. Sve to kuvati na jakoj vatri sve dok jabuke ne omekšaju. Nakon toga, štapnim mikserom usitniti sastav. Skinuti sa šporeta i pomešati sa ulupanom slatkom pavlakom (1/2 litra). Razliti ga u čaše i prema želji posuti sa kupinama, malinama ili drugim sitnijim voćem.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s