Kopakabana: običaji posvećenja

Kopakabana (Copacabana)

Kopakabana je za većinu turista samo mesto iz kojeg je moguće isploviti za prelepo Ostrvo Sunca (Isla del Sol), u početku sam i ja bila jedna od lakomislenih sklona da propustim jedinstvenu posetu i hirovito požurim ka drugoj destinaciji. Verujem da je samo mestimična informisanost uskratila ovom gradiću zasluženu pažnju,  budući da Kopakabana evocira mnogo više od glavne luke na obali jezera Titikaka.

Sama geografska pozicija već nagoveštava lepotu lokacije: jezero Titikaka koje je ujedno jezero na najvećoj nadmorskoj visini u celome svetu, vrtoglavih 3800 metara –  pogled na fantastične nijanse zeleno -plave i oblaci „nadohvat ruke“ . Svega 6000 stanovnika i intenzivna cirkulacija brojnih Latinoamerikanaca koji ovde dolaze na hodočašće o kojem će kasnije biti reč. Žene  u narodnim nošnjama i predivne male životinje slične lamama, takozvane bejbi alpake, šetaju peskovitim obalama.

Etimološki, koreni naziva grada vode u dva pravca, prvi bi bio derivat reči kota kahuana, na indijanskom jeziku Ajmara, što znači pogled na jezero. Drugi pravac poprima mistični prizvuk jer evocira drevnu mitologiju naroda sa Anda, starijih od samih Inka, te i zvučnu asocijaciju na boga plodnosti Kotakawanu. Smatra se da se negde među reljefima na crkvi ovih novopečenih katolika Kopakabane još uvek kriju vešto maskirane kreature sa naznakama androgenog boga plodnosti koji bdi nad narodom. Kopakabana, nekadašnje stecište paganskog življa, zatim luka koju naseljavaju i pljačkaju konkvistadori, a danas višekulturalno tlo.

Običaji posvećenja

Kada sam nakon meditativnog boravka u zabačenim, prirodnim delovima Bolivije doputovala u Kopakabanu, bila sam preplavljena stimulativnim senzacijama koje su me dočekale. Postalo mi je jasno da se održava neka vrsta svečanosti, ali ne i konkretan povod. Mesto koje je bilo jezgro zbivanja jeste bazilika iz 16. veka – Gospa od Kopakabane (Basilica of Our Lady of Copacabana) . Bilo mi je još čudnije kada sam shvatila da se ova vašarska atmosfera oko crkve zapravo odigrava nakon posete Crnoj Devici, ikoni uokvirenoj zlatom i srebrom koja je ujedno glavni motiv posete hodočasnika iz Perua, Čilea, Argentine.

Senzacije izdejstvovane bojama, mirisima i zvukom petardi mojoj percepciji katoličanstva i verske svetkovine nisu bile sasvim jasne. Zamislite sledeće: svakog petka donosi se sveže kupljena roba, najčešće novi automobili, i čeka se u redu ispred bazilike. Uglavnom se dolazi porodično, svi su obučeni svečano. Glavni cilj je dočekati katoličkog kaluđera koji će biljkom ( liči na lotusov cvet) osveštati robu i izgovoriti nekolicinu molitvi. Nakon ovog čina, na scenu stupa stara veštica, bakica koja baje ispred osveštanih automobila i na svoj način obezbeđuje dobru sreću (sinhronizacija katoličkog i paganskog još jednom na delu ! )

Zatim će uslediti krunisanje automobila postavljanjem cilindra/šešira na vrh – muški članovi porodice zauzimaju najfotogeničniju pozu dok usporeno i odvažno postavljaju šešir na krov, a posle ovoga proslavlja se žustro posipanjem ružinih latica, te neprekidnim paljenjem petardi koje odzvanjaju duž cele ulice. Čitava ulica vrvi od gladijola koje se masovno kupuju kako bi se ostavile na oltaru Device.

Dok sam fotografisala ove vesele prizore propraćene smehom zadovoljnih meštana, privukle su mi pažnju bizarne viseće životinje na tezgama nedaleko od crkve. Uspela sam da shvatim da su u pitanju osušeni fetusi lama, naslagani ili okačeni o krov, ponekad obučeni u skrojena šarena odelca koja su posebno morbidno pristajala krznima fetusa. Upitala sam mladu prodavačicu za šta se koriste, a ona je prekorno (kao da se podrazumeva da mora  da znam odgovor) odvratla: ‘Para Pachamama!’ /Za Pačamamu/ Pačamama je naziv za Majku Zemlju, boginju ili entitet čiji se duh mora umilostiviti prinošenjem žrtve. Fetusi lama su forma amajlije koja se zakopava u zemlju gde će se podizati kuća ili graditi neki značajniji objekat. Nesumnjivo, zaostavština paganske  prošlosti  stanovništva.

Na trgu nedaleko od crkve nalazi se nešto što se ne može nazvati spomenikom, a ni skulpturom, više je nalik na modernu statuu totema ili kakvog predačkog čuvara. On je uokviren velikim kaktusima, a okolo njega poređane su klupice na kojima se u toku dana među meštanima razmenjuju  utisci  o cenama na pijaci i svakodnevnim poslovima. Pijaca Kopakabane, mimo uobičajenih poslastica – suvenira za turiste, nudi i ponešto autentične robe Bolivije : tkanine,  nakit, začine. Ukoliko ste voljni da eksperimentišete sa ukusima, ovi začeni najčešće su namenjeni za  jela od ribe, budući da se stanovništvo hrani isključivo ribom koje ima u izobilju.

Kopakabana je zaista zanimljiv ugođaj koji možete sebi priuštiti u toku posete Boliviji, pored šarenila običaja posvećenja petkom, tu su i raznovrsne procesije nalik karnevalskim koje se održavaju određenim datumima. Brojni kafići egzotičnih enterijera obećavaju atipičan noćni provod tokom kojeg uvek možete sresti putujuće hipike iz Argentine i Čilea i upoznati njihove neobične životne stilove. Lično me je oduševila tolika cirkulacija slobodnih umetnika čiji je neizostavna stanica na putu upravo obala Kopakabane.

Tekst i fotografije: Luna Jovanović

All rights reserved

DSC_4500 DSC_4383

DSC_4388 DSC_4436DSC_4498

DSC_4476

DSC_4541

DSC_4514 DSC_4884DSC_4439

DSC_4492

DSC_4441

DSC_4423 DSC_4580 DSC_4482 DSC_4426

DSC_4440

DSC_4575 DSC_4449

DSC_4415

DSC_4640

DSC_4527

DSC_4689

DSC_4571

DSC_4473

DSC_4567

DSC_4435

DSC_4371

DSC_4452

DSC_4560

DSC_4398

DSC_4457 DSC_4462

DSC_4632DSC_4555

fasade crkve u La Pazu:

DSC_4610DSC_4615DSC_4613

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s